Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édes apró sütemények

Almás-túrós pite  

 almás-túrós pite

Hozzávalók:

 

50 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor
15 dkg margarin
2 dl tejföl

1 tojás

15 gramm sütőpor
1 csipetnyi só

Töltelék:

25 dkg túró
1 kg alma lereszelve
4 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál lekvár 

10 dkg darabolt dió

Elkészítés:
Összedolgozzuk a hozzávalókat, és 2 részre osztjuk a tésztát. Kisodorjuk, az egyiket  kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük. Az almát héjával együtt lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét.  Rászórjuk a tésztára. Megszórjuk cukorral, fahéjjal, és a citrom héjával. Majd ráterítjük a 25 dkg túrót is, rácsepegtetünk 1 evőkanál lekvárt. Ezután rászórjuk a darabolt diót.

A tészta másik felét kinyújtjuk és rátesszük a töltelékre. Tetejét megszurkáljuk, bekenjük tojássárgája + tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 30 X 25 cm-es tepsiben sütöttem 30 percig.

Kihűlés után lehet szeletelni, és porcukorral meghinteni.

 

Bagolyszem Darázs Ilonabsz5.jpg

- ahogy én csináltam:

 

Hozzávalók:

- a tésztához:6 db tojás, 10 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna.

A tésztába nem kell liszt, mert attól kemény lenne, nem lehetne könnyen feltekerni!!!

- a krémhez: 3 púpos evőkanál rétesliszt, 3 dl tej, 20 dkg, margarin, 14 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál kakaópor.

- a töltelékbe: 4 db banán.

- a mázhoz: 10 dkg katica étcsoki tortabevonó, 5 dkg margarin.

Elkészítés:

A 6 tojás sárgáját 10 dkg  porcukorral, 4 dkg kakaóporral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával jól kikeverjük, majd óvatosan összekeverjük a 6 tojásfehérjéből felvert habbal. Ezután  gáztűzhely tepsijébe ( 37 x 35 cm-es) teszünk sütőpapírt, és jó alaposan kikenjük margarinnal! Majd ráöntjük a masszát, és kisimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 8 percig sütjük. Utána kivesszük a tepsiből a papírral együtt , és hagyjuk kihűlni.

E közben elkészítjük a krémet: a  3 evőkanál lisztet a 3 dl tejjel jó sűrűre főzzük állandó keverés mellett , hagyjuk kihűlni. Kikeverjük a 20 dkg margarint a 14 dkg porcukorral, majd összekeverjük a főzött krémmel. Ezután a krémet elfelezzük. Egyik felébe 2 csomag vaníliás cukrot keverünk, a másikba pedig  1 evőkanál kakaóport.

A tésztára először a fehér, majd a kakaós krémet kenjük rá.

Ezután ráhelyezzük a 4 db banánt az alábbiak szerint, és feltekerjük:

Elkészítjük a csoki mázat: 10 dkg katica étcsokit az 5 dkg margarinnal gőz felett felolvasztunk, hagyjuk kipárologni a vizet belőle. Majd lekenjük  vele.

 

Baileys szelet

 bailsz3.jpg

Hozzávalók:

20 dkg porcukor,

4 tojás sárgája

1 dl kávé ( vagy capuccino ),

10 dkg darált dió

0,5 csomag sütőpor

20 dkg finomliszt

 

4 tojás felvert habja ( 1 csipet sót teszek bele, amikor felverem!)

 

A hozzávalókból miután jól kikevertem előmelegített sütőben 200 fokon 35 X 27 cm-es  sütőpapírral kibélelt tepsiben piskótát sütök 15-20 perc alatt.

 

Krém:

300 gr  Hulala

    1 evőkanál vaníliás cukor

  10 dkg mogyoró ízű cappucino por

    1 dl rum

    1 dl tejföl

  10 g étkezési zselatin

    1 dl víz

  

    5 evőkanál Baileys likör ( piskótát meglocsolni)

 

A Hulalát a vaníliás cukorral kemény habbá verem, hozzákeverem a cappucino port és a rumot. Közben az 1 dl vízben feloldom, és felfőzöm a zselatint, ha langyosra hűlt, hozzákeverem az 1 dl tejfölhöz, majd az egészet a krémbe keverem.

A piskótalapról leveszem a sütőpapírt, meglocsolom kb. 5 evőkanál Baileys  likörrel, rákenem a krémet, majd az oldalát, és a tetejét  szép egyenesre eligazítom.

A tetejét díszíthetjük csoki darával, csoki lencsével, vagy csoki mázzal.

Kb. 3 óra pihentetés után már szeletelhető!

 

 

Barackos szeletsbsz3.jpg

 

        Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 50 dkg sárgabarack, reszelt citromhéj, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez margarin, vagy sütőpapír.

A tojást habosra keverjük a cukorral, a szódabikarbónával, csipetnyi sóval, és a puha zsiradékkal. Hozzáadjuk a tejet, a tejfölt, a reszelt citromhéját, végül beleszitáljuk a lisztet. A tésztát margarinnal kikent tepsibe, vagy a sütőpapírral kibéleltbe öntjük. Tetejét kirakjuk a kimagozott, félbevágott barackkal. Előmelegített sütőbe tesszük, 5 percig 200 fokon sütjük, majd a tüzet 150 fokra mérsékelve, tűpróbáig sütjük ( nekem ez  45 perc volt). Tepsi mérete: 30 x 22 cm.

Most sárgabarackkal készítettem, de lehet őszibarackkal is kicsit kevesebb cukorral.

 

 

Borzas Kata     - ahogy én csináltamborzk.jpg   

- túrós változat      

 

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
25 dkg Ráma
20 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
1 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
1
csipetnyi só

Ezeket összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, 1 órára betesszük a mélyhűtőbe, alufóliába becsomagolva.

Töltelék:
1kg túró, 20dkg porcukor, 1 van. cukor, mazsola, aki szereti, tehet bele reszelt citromhéjat, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara. Ezeket összekeverni.

A tepsit Rámával kikenjük, a fele tésztát nagy lyukú tésztareszelőn egyenletesen elosztva belereszeljük. Rákanalazzuk a túrót. Ráreszeljük a tészta másik felét. Közepes lángon 35-40 percig sütjük. Eredetileg 36 X 27 cm-es tepsi van megadva a sütéshez. Ha magasabbat szeretnénk, akkor 30 X 22 cm-es tepsibe célszerű!

 

 

Citromszeletcitromszelet01.jpg

 

        Hozzávalók:  30 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg zsír (vagy 6 dkg margarin), 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 0,5 dkg szalakálé.

Mindezt körülbelül 1 dl tejjel összegyúrni olyan keménnyé, mint a bejgli tésztát. Majd 3 részre osztjuk, kinyújtjuk késhegynyi vastagságúra. Világosra sütjük sütőlemezen (vagy a tepsi alján). Az utolsó lapot meghintjük porcukorral.

Krémje: 5 dl tejhez 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor. Simára keverni és sűrű péppé főzzük. 12 dkg porcukrot és 12 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez hozzákeverjük. 1 db citrom héjával és levével ízesítjük.  Ehhez még + 0,5 liter tejjel 1 csomag vaníliás pudingot hozzáfőzünk. (Ha megkentem a lapokat, én teszek a tetejére 1 tepsit + 1-2 kg súlyt, és másnap szelhető!)

Tetejét porcukorral meghintjük:

 

 

Gesztenye golyó gg.jpg

75 dkg
gesztenyemassza

10 dkg darált keksz
10 dkg vaj
1 rum aroma
meggybefőtt
csokireszelék


A gesztenyemasszát villával összetöröm, hozzáadom a darált kekszet
, a megpuhult vajat és a rum aromát. Mindezt összegyúrom, gömböket formálok, a közepükbe 1-1 meggyet teszek és beleforgatom a csokireszelékbe.

Jól lehűtve tálalom

 

Gesztenye kocka   /Böbsigko1.jpg

 

-ahogy én készítettem:

 

Tészta:

 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem.

 

Krémhez:
2 csomag  gesztenye massza ( összesen:50 dkg )
20 dkg margarin
15 dkg cukor
kb. fél
rumaroma

A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye masszával jól összekeverjük! Majd 1 csomag vanília pudingot, 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez.


A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük!

Krém t
etejére:
1 csomag tejszínhabport elkészíteni  a zacskón lévő leírás szerint, és a gesztenyekrémre rákenni! Majd erre én csokidarát szórtam.

 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 29632
Hónap: 654
Nap: 22